Annyit

Magyar közélet, politika - fogyatékosügy és pszichiátria - Szingapúr, Örményország, Észtország

Annyit

Egy szingapúri kérdései Budapesten

Miért nincs a postán légkondícionáló?

(A rövid felnevetés után, ami a felismerésből fakad, hogy nekem még csak eszembe sem jutna ilyenre rákérdezni….összeszedem a gondolataimat.)

A válasz részben földrajzi természetű. Ez az ország valamikor kontinentális éghajlattal rendelkezett, ami azt jelentette, hogy négy évszak volt. Tavasz, nyár, ősz és tél. Nyáron legfeljebb egy-két napig volt olyan nagyon meleg, amit nem lehetett elviselni, ezért a pár napért nem érte meg légkondícionálót beszerelni.  Ma már csak két évszak van, a nyár és a …hátaztnemtudommi. Ideje lenne elgondolkodni a légkondin.

De a válasz másik fele azzal kapcsolatos, hogy volt ebben az országban egy rendszerváltás. Ez olyasmit jelent például, hogy egyes intézmények/szolgáltatások működése a racionalitás talajára merészkedett, ahol a kereslet és a kínálat szempontjai, vagy a vevőnek/fogyasztónak való megfelelés vágya került előtérbe. Így történt például, hogy ma már egy boltos csak igen ritkán lehet bennfentesekkel mutyizós hatalmasság, aki neked lekezelő félmosollyal mondja, hogy nincs, másnak meg előveszi a pult alól.

Valami oknál fogva ez a rendszerváltás elmaradt a postán. Hát semmi sem tökéletes, ez a bútor leesett a kocsiról a költözésnél és ottmaradt valahol. Ezért habár a szükségletek (hovatovább a vevő szükségletei) azt igényelnék, hogy a megváltozott klímára tekintettel legyen légkondícionáló, valószínűleg erre egy emberöltőt kell még várnunk.

Miért olyan rosszak a gyerekek az utcán és az iskolában? Miért nincs "discipline master"?

Ez azt hiszem olyan kulturális kérdés is. Az ázsiai országokhoz képest Európában sokkal szabadabbak a gyerekek és habár bizonyára minden anyuka kapott már keresetlen megjegyzéseket az utcán főleg idősebbektől, azért itt lehet sikítozni a játszótéren, szaladgálni és ölelgetni anyát.

Az iskolákban régen (olyan két rendszerrel ezelőtt) volt olyan, hogy pedellus, aki a fegyelmet is betartatta. Amikor én kisiskolás voltam a ’70-es évek végén ez már a fűtő, vagy gondnok szintjére degradálódott, de azért én emlékszem, hogy a szenesvödörrel járó gondnok bácsi, aki ott lakott az iskolában simán elkapta egy-egy gyerek grabancát, ha verekedés vagy bármilyen fegyelmezetlenség volt.

Nálunk nem jellemző az uniformis az iskolában, nincs szoknya meg térdzokni mellénnyel, legfeljebb csak puccos magániskolákban, vagy esetleg egyházi intézményekben. Van ebben is valami az előző (két) rendszer tagadásából. Egyrészt láttuk az Abigélt, még emlékeznek is rá sokan…és köszi nem. Másrészt hordtunk kék köpenyt, ami először összefirkálódott aztán csíkokban lógott rajtunk egyfajta lázadásként (hisz van rajtam köpeny…igaz darabokban), aztán a már említett rendszerváltás ezt is elsodorta. A jó dolog, hogy az iskola többé nem egy olyan pre-militarista minilaktanya, és az is, hogy azért még annyira nem esett szét az egész, hogy itt is iskolai lövöldözéstől kéne tartani. Azonban azért kicsiben benne van már az iskolában az a "tanítsá bazzeg azért vagyok itt, és hogy miben jövök ide az nem a Te dolgod! Én se szólók be, hogy kilóg az orrod szőre bazzeg" attitűd.

Itt mindenki két puszit ad a másik arcára, amikor ajándékot kap?

Rendszerint igen. Itt nem bűn megérinteni a barátokat, megölelni és kifejezni az érzéseinket. Vannak Európai népek akik ezt nálunk is sokkal intenzívebben teszik (pl. az olaszok), de azért én lehidalnék egy olyan kultúrától mint a koreai vagy a japán, ahol egy szerelmi vallomás is úgy hangzik, hogy nehéz eldöntenem lefejezés vagy pedig házasság következik.

A boltosnő rasszista? Miért vág pofákat, amikor fizetek a pénztárnál?

Nem rasszista, velem is ezt csinálja. Azért vág pofákat, mert így akarja értésedre juttatni, hogy neki itt kell dolgoznia, hogy milyen szar a világ és, hogy érezd magad rosszul, mert neked nem kell. (hanem máshol kell, de ez mindegy ott vághatsz Te is pofákat). Aztán azért is pofákat vág, mert senki nem mondta meg neki, hogy ez némileg távol áll attól, amit szolgáltatásnak hívunk. Lehet, hogy a postán dolgozott előtte. Ott ez szinte munkaköri kötelesség.

Megosztás