Annyit

Magyar közélet, politika - fogyatékosügy és pszichiátria - Szingapúr, Örményország, Észtország

Annyit

Hova üljünk be a Moszkva téren?

Számos bevett találkozási pontja van a városnak. Ilyen kultikus hely a Moszkva tér. Jó időben az óra alatt, rossz időben kicsit arébb a metrókijáratnál. Török Feri filmjéből az is kiderül, hogy ez már elég régóta így van..a Moszkva tér bármilyen ronda, elsősorban közlekedési okokból praktikus találkozóhely. 

Maga a tér egyébként egy szociológiai gyűjtőtégely. Kb. úgy is néz ki…Kevés olyan hely van a városban ahol akarva akaratlanul találkozik a budai úriasszony az illegális munkát kereső romániai vendégmunkással, a kéregető hajléktalannal, a csapatokban itt találkozó elit gimnázium diákja, a fűzős bakancsos szintén itt találkozú pánkokkal vagy éppen a fény utcai piacra igyekvő kiskocsit húzó nyugdíjasokkal. 

Amikor találkozót beszél meg az ember, óhatatlanul felvetődik a kérdés, hogy hova fogunk beülni? A teljesség igénye nélkül nézzük át a téren és környékén található lehetőségeket. 

Kispénzűeknek és kocsmai folklór kedvelőknek 

Erős indulás a kétlyukúval kezdeni a felsorolást. A hely hivatalos neve a tábla szerint Kecskeméti Borozó azt hiszem, de mindenki csak kétlyukúnak hívja, mert két bejárata van saroképületről lévén szó éppen a Mammut I mellett. Találó megnevezés a kétlyukú, mert a hely színvonalát jól leírja a bejáratra illesztett lyuk elnevezés. Kb. 10 éve még egyetemista koromban gyakran megfordultam ott, hiszen fillérekért le lehetett részegedni, s a törzsközönség kiváló alkalom egy szakmai ihletettségű szociotúrára. Van, aki azt mondja a hely veszélyes, késelés, verekedés lehet. Én nem emlékszem ilyenre, talán a bejárat körül szedelődzködő fiatal „helló szia szióka” megszólítással néha agresszívan kéregető punkok jelentenek némi kellemetlenséget. 

Hasonló kategória bár egy fokkal talán színvonalasabb a Móri Borozó közvetlenül a hattyúház mellet. A hely engem leginkább térbeliségével ragadott meg, mert egy emelkedőn kell felkaptatni a bejárathoz és ehhez képest bent hosszú lépcsősoron mész lefelé a söntésbe és sosem tudtam megítélni, hogy akkor valójában milyen szinten vagyunk. Pár olcsó bor és kétes eredetű pogácsa után ez a szint már egyértelmű. A célközönséget itt is a kispénzű diákok és a szintén kispénzű helyi alkoholkedvelők alkotják. A diákok az ár mellett talán azt is kedvelhetik, hogy hosszú asztalok mellett két padsoron sokan is elférnek gond nélkül. A zöld lambériával meg a számomra olyan nagyon jellegzetesen magyar kocsmás pulttal a hely egyébként nem is elviselhetetlen, s szerintem teljesen biztonságos. 

Randira nem ajánlanám éppen a hosszú padok és a törzsközönség miatt, hacsak nem négy fesztiválozó lánnyal nyomod egyszerre. Vannak nagyon szép lányok, akik kirohannak a világból ha bevásárlóközpontba viszed őket, tehát a Móri Borozót egyáltalán nem szabad lehúzni a lehetőségek listájáról. 

Randira mégis mit?
 

Ha kettesben egy lánnyal/fiúval találkozol én mégis inkább a Filctoll (Alkoholos Filc – köszi a helyesbítést!):) vagy a nemrég nyílt Nemdebár mellett döntenék. Az Alkoholos  Filc fent van a vár bécsi kapujához vezető út sarkán és ahogy most írom a névben elbizonytalanodtam, de szerintem Filctoll a neve.:) (nem az..megjött a javítás) Nagyon kicsi hely, nem is könnyű észrevenni. Randinál persze hátrány, hogy még akkor is tanúja a beszélgetésnek a pultosnő, ha nincs bent senki más, mert egy tenyérnyi helyről van szó, szóval csak színészek és edzett szerelmi vallomást előadók menjenek oda, mert közönség az biztos lesz. De építve a személyzet diszkréciójára a hely ajánlható olyanoknak, akik valami vagányra, de nem lepukkantra számítanak. 

A Nemdebár még nagyon új, nem találta meg a pesti sáskahad, ezért most még nyugodtan lehet odamenni és csendesen beszélgetni a kicsi asztalok mellett úgy, hogy magad választod meg, hogy a combfogós összehajolós vagy a széken hátradőlős „még azért ott nem tartunk” távolságot lövöd be. A hely amúgy inkább a kisebb baráti társaságok bulis estéire hajaz, erről szól a vendégek számára is elérhető lekanyarított DJ pult, a szellős asztalok, amiket némi kreativitással alakítani lehet a tánc kedvéért, és a laza csodásköldökű pincérlány, meg a kutyás tulajdonos, akik nem aggódnak. Nekem nagyon hiányzott már egy ilyen hely a Moszkva környékéről, számomra ez most az etalon. Ott van a McDonalds mellett kicsit még a Szilágyi Erzsébet fasor felé gyalogolva.

Tiniknek leckét írni…
 

Sokaknak erről szól a McDonalds, vagy a mellette nemrég nyitott KFC. Ez utóbbiban még nem volt szerencsém megfordulni de a McDonalds a Moszkva téren térbeli elrendezése miatt nem alkalmas a hosszas üldögélésre, vagy a nagylétszámú tinédzserösszejövetelekre az egyetlen kóla sültkrumpli fölött. Ezekre inkább a nagy, tágas McDonaldsok alkalmasak, mint a nyugatinál lévő. A Moszkván szűk terek vannak, aki oda akar beülni veled az inkább pattintani akarJ 

A tányérról lelógós
 

A Szent Jupát valamikor legendás hely volt a tányérról lelógó rántott húsokkal. Ma már önmaga árnyéka, ahol a pincér nem veszi jó néven ha csak iszol, pedig szerintem már ezért is hálásnak kéne lenniük. Ha mézet kérsz a teához, akkor csettint a nyelvével és vág egy képet, hogy „ááá..” nekem meg eszembe jut Bálint barátom, akivel sokszor tanakodtunk arról, hogy van az az összeg amiért kihozzák az Ofotértben a rántott sajtot. Szerintem a Szent Jupátban is lenne méz csak „akarni” kéne. 

A hely ettől még alkalmas találkozókra, főleg ha enni is akarsz, vagy többszereplős megbeszélésekre a jó hangulatú fa bútorokon. Kár azért a helyért, régebben szebb napokat látott. 

Hasonló kaliber akar lenni, de sosem látott szebb napokat a Trombitás és a mellette lévő Il Treno pizzéria is. Én akárhányszor rájuk nézek mindig az ideiglenesség jut eszembe. Mint egy felturbózott sörsátor olyan nekem a Trombitás, és nem értem miért ezek és főleg miért ilyen kivitelben vannak a magára hagyott tér központi helyén.   

Mammut
 

Földrajzi értelemben már nem a Moszkva tér de mégis egyértelműen a vonzásköre. A Mammut tele van beülős helyekkel, éttermekkel, amik messze nem egyformák. Mégis bármilyen különbség van közöttük a bevásárlóközponti környezet rájuk nyomja a bélyegét.

Hiába van egy egész jó (és drága) görög étterem az emeleten, az a plázában van, és ezzel a sajátos kék-fehér dizájn ellenére a hely legkarakteresebb vonása, hogy a Mammutban van. Találkozót megbeszélni csak ennek tudatában lehet. Előkelő társaságot, cigifüstött nem bíró lányokat, tisztaságot és emelt szinvonalat igénylő embereket a környéken csak ide lehet vinni. El lehet talán még menni a Városmajor utca irányába a John Bull Pub-ba, de az azért már nagyon nem a Moszkva tér.  

Megosztás