Annyit

Magyar közélet, politika - fogyatékosügy és pszichiátria - Szingapúr, Örményország, Észtország

Annyit

Csiburáska és a szovjet naturalizmus

Ki ne emlékezne a szeretnivaló orosz bábfigurára Csiburáskára? (mondjuk az, aki nem élt még a 80-as években).  Mindig bajban vagyok a magyar írásmóddal. Oroszul Чебурашка, angolul Cheburaska-ként szoktam leírni, magyarul rendesen utána kellett néznem. A legtöbb helyen a Csiburáska verziót találtam, de lehetne éppen Cseburáska is, mert a kiejtés valahol a kettő között van.

Én nagyon szerettem már gyerekkoromban is ezt a bábfilmet, különösen a zenéket benne. Két kedvencem a műkedvelőknek:

Pár éve egy ukrán ismerősömtől régi szovjet rajzfilmeket kaptam ajándékba DVD-n. Rá is vetettem magam és nagyon érdekes jelenetekre bukkantam. Már korábban is volt benyomásom arról, hogy ezek a szovjet rajzfilmek hoznak valamit, ami nagyon jellemző az ottani viszonyokra.

Például, a No, megállj csak! (Ну, погоди!) farkasa nagyon hűen hozza a szovjet/orosz, helyi vagány csávó típusát. Elég sokszor találkozom még manapság is ezzel a sajátos kiállással arrafelé, a ruha már más, de abszolút rá lehet ismerni.

Az ominózus jelenetet, amiről a poszt tulajdonképpen szólni akar, a Csiburáska egyik epizódjában találtam. Az epizód röviden arról szól, hogy Csiburáska iskolába akar menni ezért barátjával (patrónusával) a Gena nevű krokodillal betérnek iskolásoknak való ruhát vásárolni. A laza felvezető jelenetben azt láthatjuk, hogy a szöveteket csendesen pakoló boltos, hogy hogynem egy tekercs szövetet köpenye alá rejt.:) Először azt hittem, hogy rosszul látok, de nem. Kiszerkesztettem a jelenetet a DVD-ből és lassítva is megmutatom. Egyszerűen fenomenális.

Csak úgy mellékesen becsúsztatnak egy ilyen jelenetet egy szovjet rajzfilmbe. Több is van egyébként, egy másik jelenetben a zöldséges csal a gyümölcsmérésnél. Sajátos jelenet az is, amikor egy másik epizódban Gena és Csiburáska vasat gyűjtenek, mert segíteni akarnak az úttörőknek. A krokodil még egy hajót is elhúz tévedésből, amikor a horgonyt szedi ki a vízből. Egy ponton megjelenik egy rendőr és habár semmi komoly dolgot nem csinált a krokodil halálra fagyva reszket és égnek emeli a kezét.

Nincs tanulság és nagy politikai mondanivaló a poszt végén. Nekem inkább vicces az egész, szerintem a készítők is annak szánták a 70-es, 80-as években, és még a cenzorokat sem zavarta különösképpen. Inkább ma van ennek értéke, amikor ez már nem poén, mert vagy nincs ilyen (jaj dehogynincs), vagy egyáltalán nem vicces, hanem egyszerű lopás. De akkoriban ez más volt. Abban, hogy mindenki úgy lopott a munkahelyén, ahogy tudott, abban volt egy össznemzeti összekacsintás. Gyárakat hordtak el a munkások (lsd. csinibaba vagy kérdezd meg apádat!), és erről senki nem gondolta, hogy gáz. Hogy mégis valami nagyon frappánsba kifussak. Szerintem a BKV elől lógás is ebből a gondolkodásmódból maradt meg, az más kérdés, hogy a BKV egy tetű cég, de a T-mobile is az, mégsincs körülötte ez az összekacsintós nem fizetés (= lopás) 

 

Megosztás