Annyit

Magyar közélet, politika - fogyatékosügy és pszichiátria - Szingapúr, Örményország, Észtország

Annyit

Fiverr.com – ötletek egy ezresért?

A gig angolul alkalmi munkát, apró megbízást (is) jelent. Ilyen apró megbízások/ajánlatok tömkelegét kínálja nekünk a nemrég indult fiverr.com oldal.
 
Az ötlet nem egyedi, hiszen ezer oldalon adhatsz vehetsz dolgokat, az e-bay-től a vateráig, de itt nem annyira áruk, könyvek, berendezési tárgyak, inkább apró szolgáltatások, kreatív hasznos és idióta ötletek értékesítéséről van szó, amiket ráadásul nagyon ügyesen foglal keretbe az oldal.
 
A fiverr kiváló terepe az olyan mikro-próbálkozásoknak (vállalkozásoknak nem nevezném), amik pénzt próbálnak csinálni a semmiből. Láthatóan van, akinek be is jön, és a fiverr első lépcső lehet a jó ötletekhez. Mert a lényeg itt is a kreativitás, ami jól jön, ha egyebed (pénzed mondjuk, vagy legyártott árud) nincs.
 
Nekem a fiverr első látásra vicces volt, aztán hasznosnak tűnt, végül elgondolkodtatónak.
 
Vicces, mert haláli ötletek vannak, amit emberek megtesznek 5 dollárért:
 
 
 
 
Hasznos, mert jópár ajánlat tényleg hasznára lehet valakinek. Vannak a technikai szolgáltatások, vagy a hirdetési lehetőségek, vagy azok kreatív verziói.
 

starletlay-1

Az ár minden esetben fix. 5 dollár. Az egy ezres (mostanában 1200 Ft) amiért kínálhatsz bármit, ami eszedbe jut, és válogathatsz ezernyi ajánlat közül.
 
A kreatív ötleten felül azt tapasztaltam, hogy a kommunikáció még az oldal erőssége. A megrendelő és a szolgáltató folyamatos kommunikációra van kényszerítve, és a végén mindez egy publikus visszajelzésben jelenik meg, ami alapján az oldal rangsorolja a leginkább népszerű és megbízható szolgáltatókat.
 
Amitől számomra az ötlet elgondolkodtató volt, az az, hogy megint megjelenik egy rendszer, ami felszámolja, kikerüli a hagyományos csatornákat és közvetlenül köti össze az embereket. Egy thai tengerparton élő az internethez hozzáférő fiatal számára semmibe nem kerül rajzolni a homokba valamit, e-cardot csinálni belőle egy ingyenes alkalmazással és elküldeni e-mailen egy amerikainak, akinek 5 dollárért ez szintén ingyen van. 10 ilyen megbízásból már érzékelhető pénz jöhet be anélkül, hogy vállalkozást kellett volna alapítani, papírokkal kéne szarozni vagy hatóságok baszogatását kéne elviselni.
 
Alacsony küszöbű, mikro-ötletek indulhatnak el itt, az egész mozgat, gondolkodásra sarkall, kommunikációra kényszerít, kalkulálni tanít meg. Nem akarok túl messze menni, de ezek az apró kis ötletek lassan segíthetnek egy olyan utat építeni, aminek a végén a független, saját lábán megállni képes ember van. Van egy pár dolog, amiknél biztosan jobb új  ötletekkel próbálkozni: a folyamatos fikázásnál, a kesergésnél, és a „mit miért nem csinálok” attitűdnék biztosan jobb.
 

Némi tapasztalatot magam is szereztem az oldallal, létrehoztam vagy 10 ajánlatot főleg a masszív twitter közösségekre alapozva és alig több mint egy hét alatt 12 megbízásom lett. Nem ettől leszek gazdag, de nagyon tetszik, hogy a fiverr befektetés és kockázat nélkül tudja hozni a kitalálom, kipróbálom, sikerül élményt. Sokaknak jól jöhet… 

Megosztás