Annyit

Magyar közélet, politika - fogyatékosügy és pszichiátria - Szingapúr, Örményország, Észtország

Annyit

Költségvetési tanács

A következő felszámolandó áldozat a Költségvetési Tanács. Ezt azonban nem sajnálom. Pontosan azt nem sajnálom, hogy állami pénzt nem kap többet.

A Költségvetési Tanács honlapján a következő szerepel saját magukról:

"A Költségvetési Tanács egy független állami intézmény, amely tevékenységével az ország anyagi erőforrásainak felelősségteljes kezeléséhez kíván hozzájárulni. Feladata, hogy célzat és részrehajlás nélkül bemutassa a gazdasági folyamatok és az országgyűlési döntések várható költségvetési hatásait. A Költségvetési Tanács a hatályos törvények keretein belül nyilvánosságra hozza a rendelkezésére álló adatokat és saját elemzéseit, hozzájárulva az állampolgárok tájékozottságához és az állami pénzügyeket érintő döntések megalapozásához."

Ha egy intézménynek az a feladata, hogy célzat és részrehajlás nélkül mutasson be gazdasági folyamatokat akkor ne attól várjon erre forrást, akinek egyebe sincs csak célzata és részrehajlása. A független állami intézmény ebben a térségben értelmezhetetlen fogalom. Van nekünk pár ilyen, például a közalapítvány mint szervezeti forma. Most akkor civil és  alapítvány, vagy közigazgatási szerv? Mert akkor inkább kihelyezett minisztériumi  osztály? Kamu, kamu hátán. 

A Költségvetési Tanács egyetlen bűne, hogy jól végezte munkáját. Még csak nem is azért mert valami objektív síkon (ha létezik ilyen) igaza volt, hanem mert az előző kormány és a jelenlegi kormány idején is komolyan vette a dolgát, no meg a függetlenségét és a kormányzati kommunikációtól eltérő módon interpretálta ugyanazokat a számokat.

Meg kéne tanulnunk végre, hogy függetlenség kormánypénzből nincs. Legyen szó médiahatóságról, fogyatékos érdekvédelemről, költségvetési monitorozásról bármiről. Finanszírozza az a Költségvetési Tanácsot, akinek tényleg nagyon fontos, hogy a hazai közéletben folyamatosan jelenlévő kormányzati lila dumák, kincstári optimisták , világmagyarázó szimbólumalkotók, heti programalkotók magyar tengerében egy független hangot akar hallani.

Finanszírozzák piaci cégek, akiknek fontosak lennének megbízható hazai adatok, finanszírozza az EU ha érdekli más véleménye is mint a kormányé, kaphassanak 1%-ot és akkor finanszírozza akár a lakosság számokra is fogékony szűk rétege, ha igazi számokat akar olvasni. Vigyék el a Költségvetési Tanács honlapját egy amerikai szerverre, tagjai költözzenek Thaiföldre és onnan laptopozva írják a jelentéseiket. Akkor kb. lesz függetlenség, mindegy ki van kormányon Magyarországon. És nagyon kellenének ilyen független intézmények, polgárok, emberek.

Kedves civil szervezetek, ilyen olyan tanácsok, szakszervezetek, alapítványok, érdekvédők! Húzzátok ki a töltőiteket az állami konnektorokból! Lehet, hogy csak 1-2 marad belőletek, de azok végre igaziak lesznek!

 

Megosztás