Annyit

Magyar közélet, politika - fogyatékosügy és pszichiátria - Szingapúr, Örményország, Észtország

Annyit

Súlyos incidens az észt orosz határon

Péntek reggel helyi idő szerint 9 órakor Észtország déli részén az észt titkosszolgálat (KAPO) egy tisztjét ismeretlen fegyveresek támadták meg, és Oroszországba hurcolták. Az észt titkosszolgálatok egyszerre foglalkoznak kémelhárítással és a szervezett bűnözés felszámolásával (erről korábban írtam bejegyzést) ezért egyelőre nem lehet tudni, hogy bűncselekményről vagy provokációról van szó.

 Eston Kohver

(a kép jobb oldalán Eston Kohver az elrabolt tiszt látható – forrás)

A szervezett bűnözés szerepét valószínűsíti az, hogy a tiszt éppen egy határon átnyúló bűncselekménysorozat felderítésén dolgozott illetve az, hogy 2011-ben már történt hasonló incidens a környéken. Akkor egy fegyverraktárnak használt tanya közelében tört ki lövöldözés az észt titkosszolgálat emberei és orosz szervezett bűnözői körök között, aminek során egy észt tiszt életét vesztette.

Másrészről viszont Barack Obama látogatása és a walesi NATO csúcs döntései nyomán az észt sajtónak nyilatkozó szakértők között akadt olyan, aki naivitásnak tartja azt gondolni, hogy az incidens véletlen időbeli egybeesés és elszigetelt bűncselekmény. Az orosz szervezett bűnözői körök és az orosz titkosszolgálat között igen nagy az átfedés, teljesen mindegy melyikük követte el a nyilvánvaló provokációt, az végsősoron ugyanaz a szereplő.

Ez egyelőre nem a hivatalos észt válasz, mind a köztársasági elnök mind pedig az észt miniszterelnök teljes körű, azonnali együttműködésre szólította fel Moszkvát. A reggeli órákban az oroszok még azt közölték, hogy nincs tudomásuk az eseményekről, hozzájuk nem érkezett bejelentés. Koradélután a két ország határvédelmi szervei közös helyszíni szemlét tartottak és egyértelműen megállapítást nyert, hogy erőszakos cselekmény történt, valamint a nyomok alapján az is kiderült, hogy a résztvevők Ororszországba távoztak. Mindazonáltal sem lőfegyverhasználatnak sem személyi sérülésnek nem volt nyoma a helyszínen, a támadók füstgránátot használtak.

Estére az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat is megerősítette az emberrablás tényét és bejelentették, hogy az eltűnt személyt keresik Oroszországban. Az oroszok habár reggel még úgy nyilatkoztak, hogy a maguk részéről nem kaptak értesítést az esetről és nem észlelték azt, este már azt közölték, hogy az észt tisztet tudomásuk szerint orosz területen fogták el és rabolták el, akitől elvették fegyverét és egy lehallgatókészüléket.

Habár estére sem lehet semmi biztosat tudni, órákon belül diplomáciai ügy lett az incidensből. Az észt külügyminisztérium bekérette az orosz nagykövetet, a lett külügyminisztérium közleményt adott ki, melyben támogatásáról biztosítja az észt felet és egyben aggodalmát fejezi ki az események miatt.

A bejegyzést, amint újabb fejlemények merülnek fel, frissíteni fogom.

Update: Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat megerősítette azt nemrég még meg nem erősített hírt, hogy az észt tisztet ők tartják fogva. Cáfolják, hogy az elfogás észt területen történt. Az oroszok verziója szerint a férfit titkosszolgálati akció végrehajtása közben tartoztatták le orosz területen. Egy Taurus típusú lőfegyvert töltényekkel, 5000 eurót és egy lehallgató készüléket találtak nála.

Az észtek ragaszkodnak a korábban az orosz határőrséggel közösen végzett helyszíni szemle eredményéhez, mely egyértelműen dulakodás nyomait találta észt oldalon. Az észt köztársasági elnök erről a következőképpen tweetelt.

Megosztás