Annyit

Magyar közélet, politika - fogyatékosügy és pszichiátria - Szingapúr, Örményország, Észtország

Annyit

A menekültek fogadtatása Észtországban

Tanulságos kommentárcsörte zajlott az észt sajtóban az itt élő nyugat-európai külföldiek és a menekültekkel szemben heves gyűlölettel és teljes elutasítással viseltető észt szélsőjobb képviselői között. Felvezetőként annyit érdemes talán megjegyeznem, hogy miközben Észtországban kb. félszáz menekült van összesen, és az átmenő forgalom sem jellemző, a menekültek esetleges befogadásának kérdése a magyarországihoz hasonló reakciókat váltott ki.

F67209874212F357D54898BAF10E89E41E829247661E22C64C857D108DE01381

(az egy szál épület, amiben az 50 jelenleg Észtországban lévő menekültet elszállásolják)

Sok otthon is ismert érv elhangzott az észt szélsőjobboldal képviselőinek szájából, a környező arab országok tétlenségétől, a keresztény (fehér) Európa féltésén keresztül, a mi szegényeink bezzeg semmit nem kapnak érvekig. Ami új volt számomra az az olvasat, hogy az észt szélsőjobb képviselői a menekültek kötelező befogadásának ismételt napirendre kerülésében, és általában a bevándorlást, migrációt támogató multikulturalizmusban ugyanazt a jelenséget látják, mint amikor a Szovjetunióban az extenzív iparosítás nevében elkezdték az orosz nyelvű lakosság erőltetett betelepítését Észtországba. Most szerintük Brüsszel csinálja ugyanezt egy liberális multikulti jegyében.

Új jelenség számomra, hogy az eddig inkább udvarias távolságtartással megszólaló itt élő nyugatiaknál elszakadni látszik a cérna. Egy holland hozzászóló felvetette, hogy miképpen van az, hogy a multikulturalizmus nem kell, idegenek ide ne jöjjenek, de amikor arról van szó hogy a nyugat európaiak pénzéből épül itt minden érdemi dolog az utóbbi 10 évben akkor mindjárt nem olyan nagy probléma az idegenek jelenléte, legalábbis a pénzüké. Azt is szóvá tette, hogy az észtek teljes biztonságpolitikája a NATO és EU tagállamok szolidaritására épül miközben az ország láthatóan minimális szolidaritást nem hajlandó olyan emberek iránt mutatni, akik az észtek rémálmaihoz nagyon hasonló helyzetből menekülnek. Elhangzott a holland érvelésben az is, hogy Hollandiában alig pár nap alatt 20.000 ember iratkozott fel, hogy a saját otthonába fogadna menekülteket. Ő nagyon hiányol egy hasonló szolidaritást egy olyan országtól, ami területi nagyságát tekintve éppen akkora, mint Hollandia, ám 16 millió helyett csak 1,3 millió lakosa van. Ha valahol van hely, hát az Észtország.

Nagyon heves rekaciókat váltott ki. Egy hasonlóan megnyilatkozó angol hozzászólót elintéztek annyival, hogy ők gyarmatosították a fél világot, a holland meg szerintük keveri a szezont a fazonnal. Semmi köze az EU támogatásoknak a menekültkérdéshez, azokat jogszabályok garantálják, míg a tagállamoknak semmiféle jogszabályi kötelezettsége nincs arra, hogy hirtelen ötlettől vezérelve itt ezreket, tízezreket fogadjanak be akaratuk ellenére.

A hollandok önkéntes befogadására az volt a válasz, hogy ez a hollandok szíve joga, Észtország egy szuverén ország, és ha az itt élők úgy döntenek, hogy senkit nem fogadnak be, akkor a hollandok ezt nem kérhetik számon tőlük, ahogy ez észtek sem nagyon ütik az orrukat abba, hogy mit tesznek a hollandok.Semmi köze az EU támogatásoknak a menekültkérdéshez.

A holland hozzászóló azzal zárta le mondandóját, hogy ezek a kelet-európai országok azt felejtik el, hogy nyugati partnereik szintén a választói akarat által irányított demokráciákban élnek. Az a viselkedés, amit a kelet-európai országok ezekben a napokban mutatnak, nagyon komolyan alakítja a nyugati közvélekedést, óriási a megdöbbenés, aminek előbb utóbb politikai következménye is lehet.

Megosztás