A menekültek fogadtatása Észtországban

Tanulságos kommentárcsörte zajlott az észt sajtóban az itt élő nyugat-európai külföldiek és a menekültekkel szemben heves gyűlölettel és teljes elutasítással viseltető észt szélsőjobb képviselői között. Felvezetőként annyit érdemes talán megjegyeznem, hogy miközben Észtországban kb. félszáz menekült van összesen, és az átmenő forgalom sem jellemző, a menekültek esetleges befogadásának kérdése a magyarországihoz hasonló reakciókat váltott ki.

F67209874212F357D54898BAF10E89E41E829247661E22C64C857D108DE01381

(az egy szál épület, amiben az 50 jelenleg Észtországban lévő menekültet elszállásolják)

Sok otthon is ismert érv elhangzott az észt szélsőjobboldal képviselőinek szájából, a környező arab országok tétlenségétől, a keresztény (fehér) Európa féltésén keresztül, a mi szegényeink bezzeg semmit nem kapnak érvekig. Ami új volt számomra az az olvasat, hogy az észt szélsőjobb képviselői a menekültek kötelező befogadásának ismételt napirendre kerülésében, és általában a bevándorlást, migrációt támogató multikulturalizmusban ugyanazt a jelenséget látják, mint amikor a Szovjetunióban az extenzív iparosítás nevében elkezdték az orosz nyelvű lakosság erőltetett betelepítését Észtországba. Most szerintük Brüsszel csinálja ugyanezt egy liberális multikulti jegyében.

Új jelenség számomra, hogy az eddig inkább udvarias távolságtartással megszólaló itt élő nyugatiaknál elszakadni látszik a cérna. Egy holland hozzászóló felvetette, hogy miképpen van az, hogy a multikulturalizmus nem kell, idegenek ide ne jöjjenek, de amikor arról van szó hogy a nyugat európaiak pénzéből épül itt minden érdemi dolog az utóbbi 10 évben akkor mindjárt nem olyan nagy probléma az idegenek jelenléte, legalábbis a pénzüké. Azt is szóvá tette, hogy az észtek teljes biztonságpolitikája a NATO és EU tagállamok szolidaritására épül miközben az ország láthatóan minimális szolidaritást nem hajlandó olyan emberek iránt mutatni, akik az észtek rémálmaihoz nagyon hasonló helyzetből menekülnek. Elhangzott a holland érvelésben az is, hogy Hollandiában alig pár nap alatt 20.000 ember iratkozott fel, hogy a saját otthonába fogadna menekülteket. Ő nagyon hiányol egy hasonló szolidaritást egy olyan országtól, ami területi nagyságát tekintve éppen akkora, mint Hollandia, ám 16 millió helyett csak 1,3 millió lakosa van. Ha valahol van hely, hát az Észtország.

Nagyon heves rekaciókat váltott ki. Egy hasonlóan megnyilatkozó angol hozzászólót elintéztek annyival, hogy ők gyarmatosították a fél világot, a holland meg szerintük keveri a szezont a fazonnal. Semmi köze az EU támogatásoknak a menekültkérdéshez, azokat jogszabályok garantálják, míg a tagállamoknak semmiféle jogszabályi kötelezettsége nincs arra, hogy hirtelen ötlettől vezérelve itt ezreket, tízezreket fogadjanak be akaratuk ellenére.

A hollandok önkéntes befogadására az volt a válasz, hogy ez a hollandok szíve joga, Észtország egy szuverén ország, és ha az itt élők úgy döntenek, hogy senkit nem fogadnak be, akkor a hollandok ezt nem kérhetik számon tőlük, ahogy ez észtek sem nagyon ütik az orrukat abba, hogy mit tesznek a hollandok.Semmi köze az EU támogatásoknak a menekültkérdéshez.

A holland hozzászóló azzal zárta le mondandóját, hogy ezek a kelet-európai országok azt felejtik el, hogy nyugati partnereik szintén a választói akarat által irányított demokráciákban élnek. Az a viselkedés, amit a kelet-európai országok ezekben a napokban mutatnak, nagyon komolyan alakítja a nyugati közvélekedést, óriási a megdöbbenés, aminek előbb utóbb politikai következménye is lehet.

18 hozzászólás a(z) “A menekültek fogadtatása Észtországban” bejegyzéshez

 1. Szabó János

  “A holland hozzászóló azzal zárta le mondandóját, hogy ezek a kelet-európai országok azt felejtik el, hogy nyugati partnereik szintén a választói akarat által irányított demokráciákban élnek.”

  Válasz
  • Balogh Balázs

   Ha a választói akarat irányítaná Németországot, akkor nem bíztatnák a szír analfabétákat…

   Válasz
 2. clotard

  Engem rettenetesen elszomorít ez az elképesztő gyűlölködés és rosszindulat a menekültekkel szemben itt a volt szocialista táborban, és hogy ebből még a baltiak sem maradnak ki…

  Ha az EU minket támogat, azt jó esetben kárpótlásnak veszik, rossz esetben a gyarmatosítók trükkjének, és ha nekünk kellene megsegíteni mást, akkor (szinte) az összes keleti európai fel van háborodva. Nem csak az irigység miatt lehangoló ezt látni, hanem azért is, mert az eszükbe se jut, hogy egy ilyen segítség win-win eredményt is hozhatna, ahogy az EU-s támogatások is igazából mindkét félnek jók.

  Válasz
  • Ottó Kuruc

   Nem menekültek, hanem betolakodók. Biztos, harmadik országokból csődülnek ide, törvényeket és jogot lábbal tiporva.

   Válasz
 3. Deák Sándor

  Lesz is,a régi bugrisokból álló demokráciákat seggbe rúgják,ahogy kell.

  Válasz
 4. Balogh Balázs

  Rotterdamnak már muszlim a polgármestere… lehet az észtek nem őrültek meg teljesen…

  Válasz
  • _alesi_

   és hát azóta Rotterdam olyan lejtmenetbe került, hogy BP csak úgy szárnyal hozzá képest.

   Válasz
   • a hengersajtra kikerült a pend

    és azonnal bevezették a saríát és keresztényeket gyilkoltak 🙂

    Válasz
 5. Balogh Balázs

  Amúgy a hollandok, angolok mint bevándorlók észtországban, milyen alapon akarnak beleszólni? Inkább örülnének, hogy ott még nincs ez a multikulti őrület. Pl. a magyar vidékre is sok nyugati nyugdíjas a multikulti elől menekül…

  Válasz
  • clotard

   Nem beleszóltak, hanem egy vitában vettek részt. A vita ráadásul mint EU-polgárokat a hollandokat és angolokat éppúgy közvetlenül érinti, mint az észteket.

   Nem tudom mit nevezel “multikulti őrületnek”, de nem hiszem, h globalizált világ nélkül lehetne laptop, okostelefon, autó stb, ami nélkül ma nem lehet élni, dolgozni, és amit gondolom te is használsz, meg a nyugati nyugdíjasok is használnak, amikor idejönnek hozzánk.

   Válasz
 6. nonemart

  Érdekes, azt gondolná az ember, hogy Rotterdam a rossz gazdálkodás miatt csúszik el, nem pedig az iszlám miatt, de hát tévedni emberi dolog ! Az észtek alig vannak, naná, hogy náluk más a bevándorlás kérdése, mint – teszem azt – Hollandiában (amelyiknek hagyományosan tekintélyes számú , a korábbi gyarmatokról bevándorolt színesbőrű lakossáfga van, teljesen integrálódva, részben asszimilálódva). Mi magyarok meg csak állunk valahol középen. Mint a bamba szittya ló a söntés előtt.

  Válasz
 7. NZs

  Én csak azt az egyet nem értem, hogy az ilyen egybites agyú zugfirkászoknak miért “szélsőjobbos” egyből mindenki, aki nem akar kollektív öngyilkosságot elkövetni..?

  Válasz
 8. Jules001

  Mindenhol, vannak megrögzött filantrópok, akik jó körülményeik miatt megengedhetik maguknak ezt az emberbaráti cselekedetet. Dicséretes dolog. Egy családot tekintve. De!! Vizsgáljuk meg a globális jelenséget, ami mint tudjuk főleg megélhetési emigráció. Már az is baj lenne, ha azonos kultúr körből jönnének ennyien, hiszen egyik ország gazdasága sincs egy sáskajárásra berendezkedve. Ezeknek az elhelyezése (lakás, munkahely) olyan teher lenne, ami egy kis országot tönkre tenne. Az fő baj, hogy ezeknek a betolakodóknak 90% muszlim vallású, ami mint tudjuk, nem éppen a felebaráti szeretetről, és a tolarenciáról szól, hanem a más vallásúak kiírtásáról, és az iszlám elterjesztéséről az egész világban, Aki az ellenkezőjét állítja az hülye, vagy nem olvasta a Koránt. Ha ezek a betolakodók egy zárt kolóniában fognak letelepedni, és szabadon gyakorolhatják a vallásukat, előbb utóbb Charly Hebdon sorsára jut minden intézmény, amelyik kritikai megjegyzést tesz a vallásukra. Ki tudja megmondani, hogy azok a fiatal suhancok (a betolakodók 90%-a) akik az éh halál elől menekültek ide, honnan vettek nagy hirtelen 10.000 Eurót, hogy eljussanak Európába? Eladták a házukat? Ha olyan jól ment nekik, hogy ilyen fiatalon saját házuk volt, akkor minek jönnek ide? Nem. Ezeket valamilyen hatalom pénzeli, hogy megszállják Európát. És ez részben sikerülni fog nekik, amíg ilyen szenilis vénemberek kormányozzák az Uniót, mint Angela Merkel, Junker, és Martin Schulz. Ezeket kellene elzavarni a francba, és tisztán látó, reális politikát folytató emberekre bízni a kormányzást. Egy ilyen problémát nem lehet érzelmi alapon kezelni, csak a reálisan, a gazdasági és szociális következményeket felmérve. Borítékolom, hogy megint nekünk magyaroknak lesz igazunk, mint ahogyan az már nagyon sok dologban megtörtént, amit azután sok tagállam átvett.

  Válasz
 9. Jóvanna

  Mi lenne, ha mi is megdöbbennénk azon a gazdasági gyarmatosításon, amit a nyugatiak talán észre sem vesznek és úgy élik meg, hogy ők adnak nekünk munkát és kenyeret.
  A mi történelmi tapasztalataink is megélt valóság. A keletről jövő népvándorláshullámok sok népet elsodortak és nyugatra már lecsillapodva értek ezek a hullámok. Nekik nem volt részük törökben, tatárban, stb.-ben.
  Jó lenne, ha ők is értő módon odafigyelnének a mi érveinkre és aggodalmainkra.
  Ugyanis minden föld azé, aki beszaporodja…
  Az persze nem vitás, hogy a bajba jutotton segíteni kell.

  Válasz
 10. Ottó Kuruc

  A színes “menekültek” közül egy sem menekült, mivel mind, kivétel nélkül biztos harmadik országból (pl. Törökország) jön. Soros szervezetei küldik őket Európa tönkretételére. Az elpuhult, liberális holland úgy látszik, képtelen ezt észrevenni. Sajnálatra méltó.

  Válasz
 11. alf

  Az egész menekültáradat oka egyrészt a rekolonializáció, másrészt a harmadik világ gazdasági kizsákmányolása. Mindkettőben a legnagyob felelőssége nyugat-európának és az usának van.
  úgyhogy legjobb lenne, ha kurvára elkussolnának és abbahagynák a háborúzást.
  de nyilván nem fogják…

  Válasz
 12. alf

  “menekültek esetleges befogadásának kérdése a magyarországihoz hasonló reakciókat váltott ki.”
  Magyarországra érkezett 4 és 500 ezer közötti menekült. Magyarországon a határáttörések környéki atrocitásokon kívül NEM TÖRTÉNT menekültek ellen SEMMIFÉLE bűncselekmény.
  Észtországba érkezett kb 150 menekült. Erre FELGYÚJTOTTÁK a képen látható menekültszállót.
  Szóval magyarországra több mint háromezerszer annyi menekült érkezett és a humanitárius segítségen valamint a szóbeli szitkozódáson kívül nem váltottak ki semmilyen reakciót. Észtországban pedig rájuk gyújtották a menekültszállót.
  Ez a ” hasonló reakció”

  Válasz

Hozzászólás írása