Bezárás
Annyit

A minisztérium, ahol egy helyettes államtitkárnak sincs saját irodája

Az észt szociális minisztériumba látogattam, ahol Rait Kuuse, helyettes államtitkár vezetett körbe az épületben. Két évvel ezelőtt öt észt minisztérium egy közös új épületkomplexumba költözött, ez a költözés azonban – legalábbis a szociális minisztérium esetében – a munkakörnyezet és a munkastílus gyökeres átalakításával is járt.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!
Támogatom

Az új munkastílus legfontosabb eleme, hogy szakít a minisztériumokra egyébként jellemző, a hatalmat és hierarchiát kifejező térbeli elrendezéssel. Nincsenek irodák, kabinetek, az emelet magasságában vagy az iroda és a hozzátartózó személyzet nagyságában kifejezett szimbolikus üzenetek.

Az új térbeli elrendezésben az együttműködést és a megosztást hangsúlyozták a territóriumok kijelölése helyett. Senkinek nincs saját irodája (még az épületben körbevezető helyettes államtitkárnak sem), nyílt munkaállomások és az elvonulást lehetővé tevő csend-szobák állnak rendelkezésre, de az, hogy éppen ki hol dolgozik az attól függ milyen projekten kikkel kell együttműködnie éppen.

Az első tapasztalatok nagyon pozitívak, a két év elteltével készült felmérések azt mutatják, hogy a szociális minisztérium dolgozói a leginkább elégedettek a munkakörnyezetükkel, és az pedig már kívülről is érzékelhető, hogy a korábbi lemaradásukhoz képest egy sokkal nyitottabb, innovatívabb működésmódra kapcsolat a minisztérium.

Egy hosszabb videó interjút vágtam két részre. Ebben a bejegyzésben a fizikai környezet bemutatását teszem közzé, egy következő részben pedig arról beszélgetünk majd a helyettes államtitkárral miképpen próbálja felvenni a tempót a szociális minisztérium az innováció területén Észtországban: